Učesnici

Host-Miomir Maroš

Host-Miomir Maroš

Dr Miomir Maroš rođen je u Kotoru, gdje je završio  Osnovnu školu “Njegoš” i Gimnaziju.  Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici UCG, na Odsjeku za novinarstvo,  odbranivši magistarski rad ,,Brendiranje crnogorskih medija“ (mentor: prof. dr  Stjepan Malović), te stekao zvanje magistra novinarstva, 2013.  Iste godine upisao je doktorske studije komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Doktorsku tezu “Karakteristike medijskih sadržaja u Crnoj Gori od 1995. do 2015.” uradio je pod mentorstvom prof. dr Fahire Fejzić Čengić i odbranio je 25.09.2017, čime je stekao akademsku titulu doktora komunikoloških nauka.

Miomir Maroš radno iskustvo započeo je 1999. godine, kao urednik-voditelj i autor je brojnih televizijskih serijala i emisija u Radio Televiziji Crne Gore. Urednik je reportažne emisije “Zapis”, koju Javni servis emituje premijerno subotom u 17h, te urednik i voditelj ljetnjeg serijala “Jutro iz gradova”.  Njegov istraživački interes je u domenu medija i komunikacija, kao i etnologije Crne Gore.  Govori i engleski jezik.  Dobitnik je Godišnje nagrade TVCG za reportažu (2005), nagrade “Wild Beauty Award” za promociju turizma Nacionalne turističke organizacije CG  (2008) i Godišnje novinarske nagrade Crne Gore koju mu je dodijelilo Društvo crnogorskih novinara (2010), kao i nagrade Turističke organizacije Podgorice i Glavnog grada za najboljeg novinara u akciji “Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu” (2016).  Kao TV autor je, već godinama u kontinuitetu, TV lice u vrhu povjerenja kod gledalaca, po relevantnim istraživanjima javnog mnjenja.

Maroš je autor 20 naučnih radova sa medijskom tematikom, objavljenih u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Autor je knjiga „Medijsko brendiranje u Crnoj Gori“ (Cetinje 2017), "Zapisana Crna Gora - reportaže" (Cetinje, 2019) i "Zapisana Crna Gora 2 - etno reportaže" (Podgorica, 2020). Predavač je novinarskih i komunikoloških predmeta na Fakultetu političkih nauka Podgorica (Univerzitet Crne Gore). Maroš je i predavač komunikoloških predmeta u Upravi za kadrove. Učestvovao je na međunarodnim naučnim konferencijama u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, te ostvaruje mobilnost u okviru CEEPUS projekta.