Dejana Ponoš

Biografija

Dejana Ponoš je direktorica kompanije Arhimed, na čelu tima koji punih 15 godina digitalizuje i arhivira medijske objave, čineći ih dostupnim istraživačima iz cijelog svijeta, sa vizijom da ova višestruko nagrađivana kompanija bude Digitalni partner istoriji.

Vođena željom da svoja interesovanja i praksu dodatno podupre teorijom, Dejana je stekla titulu magistra poslovnog upravljanja i marketinga, a uskoro će joj pridružiti i titulu magistra poslovne psihologije koja će biti potpora opsežnom praktičnom znanju iz oblasti HR-a, prodaje i upravljanja u biznisu.

Najveća poslovna zadovoljstva Dejana pronalazi u predlaganju novih rješenja, inoviranju poslovnih procesa,  proučavanju socijalnih fenomena, ali i izmjeni legislative, tamo gdje je to potrebno. Pruža značajnu ličnu i kompanijsku podršku inkluziji lica sa invaliditetom, naročito kroz projekte edukacije i profesionalnog osposobljanja.

Jedna je od osnivača nevladinog udruženja Tinker, koja kroz projekat Igramiranje djeci osnovnoškolskog uzrasta omogućava sticanje znanja iz IT tehnologija na prijemčiv način: oni najmlađi kroz igru uče osnove programiranja i tako pospješuju digitalnu transformaciju Crne Gore, sa posebnim ciljem uključivanja što više djevojčica u STEM. Ova NVO je postala i predstavnik Crne Gore u međunarodnoj organizaciji Kengur bez granica, kao i Dabar asocijaciji, te će se i u ovoj godini u Crnoj Gori održati i matematičko takmičenje Kengur bez granica, takmičenje koje se poslednjih 30 godina održava u više od 80 zemalja svijeta, kao i informatičko takmičenje Dabar.

Dejana je i aktivna članica Udruženja Roditelji u kojem se, zajedno sa ostalim aktivistima, kroz raznovrsne aktivnosti bori za prava djece, roditelja, jednoroditeljskih porodica, kao i zaposlenih u Crnoj Gori. U okviru jednog od projekata Udruženja, urednica je vodiča “Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva”, prvog izdanja ove vrste u našoj zemlji, koji opisuje psihološku i pravnu dimenziju razvoda rječnikom prilagođenim opštoj javnosti. Koordinator je Tima za podršku jednoroditeljskim porodicama, gdje zajedno osnažuju i jačaju, kako majke, tako i očeve. Zajedno sa volonterima Udruženja, Dejana je učestovala i u brojnim humanitarnim akcijama namijenjenim ugroženim grupama stanovništva.

Među Dejaninim priznanjima je i nagrada Veuve Clicquot, za najuspješniju poslovnu ženu u Crnoj Gori u 2017. godini ( Veuve Clicquot Business Woman Award 2017), nagrada za Najboljeg menadžera u mikro preduzećima u 2019. godini, priznanje koje joj je uručila Asocijacija menadžera Crne Gore, kao i za nagrada Najmenadžerku u mikropreduzećima u 2021. godini, dodijeljena od strane Unije poslodavaca Crne Gore .

Ponosna je mama dvanaestogodišnje Sofi sa kojom je u zajedničkoj misiji da realizacija posao-kuća-škola bude uspješno izbalansirana. Jer dobar balans čini srećan dom.