Dino Rađa

Biografija

Izazovan put, kroz koji su ga vodili naporan rad i ustrajnost, a konačna nagrada stigla je 15 godina u dvorani koja nosi ime još jedne legende, Dražena Petrovića. Rađa je postao član košarkaškog Hall of Famea u Springfieldu, u koji ga je uveo Larry Bird, ikona Boston Celticsa, jedinog kluba čiji je dres stasiti Splićanin nosio tijekom svojih američkih dana. Kako je to izgledalo, ali i što je sve trebalo napraviti da bi postao član Kuće slavnih, kao i ko su bili znani i neznani ljudi što su mu pomogli da ostvari taj cilj, otkriveno je u dokumentarcu koje nosi ime „Rađa“

Dino Rađa je bivši hrvatski košarkaš, uspješan NBA igrač, svjetski prvak, osvajač dvije olimpijske medalje i višestruki klupski prvak Europe. Tokom cijele karijere je nosio broj 14, osim u Boston Celticsima gdje je imao broj 40. Košarkašku karijeru je završio 2003. godine.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvoji olimpijsko srebro 1988. godine, te dvije zlatne i jednu bronzanu medalju na Europskim prvenstvima. S hrvatskom reprezentacijom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1992. godine, bronzu na Evropskom prvenstvu 1993. godine, bronzu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine i bronzu na Evropskom prvenstvu 1995. godine.

Sa Jugoplastikom je dva puta osvajao titulu evropskog prvaka i prvaka Jugoslavije, s rimskim klubom je osvojio kup Radivoja Koraća, s Panathinaikosom dva naslova prvaka Grčke, a s KK Split naslov prvaka Hrvatske.

Iako se u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu NBA-u zadržao samo četiri sezone, to je bilo dovoljno da dokaže da se ravnopravno može nositi sa zvijezdama iz te lige.

Dino je bio jedan od simbola jednog drugog vremena. Sretnijeg vremena kad smo imali čast da iz prve ruke svjedočimo nečem posebnom. Rađa i svi oni momci s kojima je u žutom ili plavom dresu harao svjetskim i evropskim parketima u tim ranim, formativnim, najbitnijim godinama, naučili su nas što znače prijateljstvo i ljubav, što znače pravda, poštenje, trud, hrabrost, lojalnost, iskrenost, žrtva. Što znači ljepota košarke.