Dr Irena Radović

Biografija

Od decembra 2020. godine članica je Odbora direktora i izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF). Ujedno je članica nacionalnog Savjeta za konkurentnost, Savjeta za održivi razvoj i Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa, a magistrirala međunarodne odnose na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji 2002. godine. Magistraturu ekonomskih nauka stekla je na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primjenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine. Doktor je ekonomskih nauka s akademskim iskustvom u oblastima međunarodne ekonomije, globalizacije svjetske privrede i monetarne ekonomije EU. Od 2003. godine bila je šefica Britanske kancelarije i predstavnica Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore obavljala dužnost zamjenice ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori, sve do specijalizacije na Univerzitetu Oksford 2007. godine. U crnogorsku diplomatiju vratila se kao zamjenica ministra inostranih poslova, jula 2007. godine. Dužnost ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori obavljala je u intervalu 2010-2015. Bila je istovremeno i ambasadorka Crne Gore pri UNESCO-u, članica Izvršnog odbora UNESCO (2011-2015) i potpredsjednica Generalne konferencije UNESCO-a (2013-2015). U periodu 2011-2015. godine bila je lična izaslanica Predsjednika Crne Gore u Stalnom savjetu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF). U martu 2017. godine imenovana je za prvu ženu viceguvernerku Centralne banke (CBCG) i jedinu ženu članicu sedmočlanog Savjeta CBCG. Uz nadležnost supervizije bankarskog sistema, bila je potpredsjednica Investicionog komiteta i pridružena članica nacionalnog Savjeta za finansijsku stabilnost. Prije imenovanja na funkciju viceguvernerke Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, od oktobra 2016. godine obavljala je dužnost savjetnice guvernera za kontrolu bankarskog sistema. Od 2019. do imenovanja na mjesto izvršne direktorice IRF-a angažovana na projektu reforme finansijskog sistema u Bosni i Hercegovini ispred USAID-a i Financial Markets Intl.

U aprilu 2014. dodijeljena joj je u Parizu zlatna medalja i povelja Univerzalne lige za javno dobro. Princ Albert II od Monaka odlikovao je iste godine Ordenom Viteza reda Svetog Karla, najprestižnijim redom odlikovanja koje dodjeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, zaslužnim pojedincima i državama. Dobitnica je 2022. godine najprestižnijeg odlikovanja Republike Francuske, Ordena nacionalnog reda Legije časti.

Na čelu Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A. D. je zavrijedila jubilarnu nagradu biznis zajednice Unije poslodavaca Crne Gore za doprinos razvoju MMSP i ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

Govori engleski, francuski i italijanski jezik, a služi se španskim, njemačkim i albanskim.