Melkior dolazi iz kulinarske porodice, a zanat je učio uz svog oca Silvija Belužića, koji je, takođe, po struci bio veoma ugledni kuvar. Imao je prilike okušati se u nekim od najcjenjenijih kuhinja širom Hrvatske, ali i inostranstva i iza sebe ima izuzetno zapažene uspjehe u kulinarstvu.
Radio u preko 100 kuhinja, sada već sa 18 godina radnog staža.
2013.-2016.- KREATIVNA KUHINJA (Food consultant i instruktor za klijente)
2016.-2019.- JADRANKA HOTELI D.O.O. (Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta, Mali Lošinj, Executive Chef)
2019.-2021.- JADRANKA TURIZAM D.O.O. (Korporativni Chef uvala Čikat)
2022.-MELKIOR CONSULTING(Food consultant i instruktor za klijente)
Najvažnije je da osjećate hranu koju kuhate, da razumijete šta se s njom događa. Morate da razumijete, date joj pažnje. Zato mi kuhari kažemo da je ljubav najbitniji začin.