Milica Nikolić

Biografija

Milica Nikolić je stručnjakinja iz oblasti kulture i rodne ravnopravnosti. Po obrazovanju je antropološkinja i etnološkinja, magistrica nauka u oblasti istorije kulture i istorijske antropologije.

Autorka je više naučnih i stručnih radova, objavljivanih u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti humanističkih nauka. Učestvuje na konferencijama u Crnoj Gori i inostranstvu, a njenu istraživačku pažnju zaokupljuju teme iz oblasti identiteta, odnosa pojedinca i zajednice, interpretacije nasljeđa. Značajnu pažnju posvećuje feminističkoj teoriji i praksi, posebno je zanima izučavanje predstave žena u javnom diskursu tokom NOB-a i u SFRJ, ali i teme poput socijalne kohezije, inerkulturalnosti, multikuralizma, te ljudskih prava.

Tokom karijere učestvovala je i/ili koordinirala različite projekte i politike iz oblasti kulture, poput nacionalnog programa razvoja kutlure, izrade Nominacionog dosijea za upis Venecijanskih utvrđenja od XVI do XVII vijeka na UNESCO listu, cjelokupne koordinacije procesa upisa Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa, kao i mnoge druge procese, poput usvajanja Akcionog plana za postizanje Odluke Komiteta za svjetsku baštinu iz 2016, koja je bila platforma za očuvanje statusa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listi.

Saradnica je u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica u okviru nastavnog programa za Antropologiju, gdje značajnu pažnju posvećuje u radu sa studentima posvećuje pitanjima ljudskih prava, jednakosti, rodne ravnopravnosti. Ima snažan, proaktivan pristup temama od društvenog značaja i prepoznata je kao aktivistkinja u oblasti antifašizma i rodne ravnopravnost.