Nikola Novaković

Biografija

" Živimo u eri u kojoj globalni trendovi diktiraju kako misliti, živjeti i reagovati, što se uveliko odražava na arhitekturu I umjetnost uopšte. Mislim da je savremeno društvo uglavnom  zasnovano na ideologiji konzumerizma i potrošnje, vođenoj uticajem reklama, i često ljudi kupuju ono što im ne treba ili ne mogu da priušte. Ova globalna zaraza, tzv. kultura potrošnje,vodi nas do kulture brisanja znanja, gubljenja logičnog načina razmišljanja. Niko ne pita da li mi ovo zaista treba ... odgovor je jer je to trend!

Ovaj popularni trend da imamo sve, promjeniće nas i promjeniće svijet!

Glavni problem u ovakvoj vrsti kapitalizma, ili tranzicije,..., jeste to što potrošačima estetike treba nešto da kupe sa prelijepim pogledom i odličnom pozicijom, tako da prateći i dopuštajući njihove želje menjamo naš kontekst u konkretan pejzaž. Ova situacija stvara masovnu proizvodnju koja proizvodi mnoge primjere banalne arhitekture.

Ovo predstavlja veliki problem jer arhitektura nije proizvod kao što je majica ili auto- ona ostaje ovdje jako dugo!

To je rezultat bez pitanja, bez odgovornosti i bez odgovora. Samo treba zadovoljiti potrebe tržišta bez razmišljanja o okolnostima. A TRŽIŠTE UBIJA jUMJETNOST.

Savremeni paradoks ovakvih situacija je da su u ovim trenucima uključeni mnogi arhitekti, mnogi planeri, ali mi i dalje samo pratimo silu potreba tržišta, konzumerizma i toka novca.

Proizvod ove situacije nije razmišljanje o održivosti nego samo o profitu.

Kada me već pitate o odnosu etike I estetike u prostoru, volim da kažem da nešto ne može biti

estetsko ako nije etičko! Nema estetike bez etike!"

Nikola Novaković / Intervju - magazin BUKA