Srdan Golubović

Biografija

Rođen je 1972. god. u Beogradu. Njegov prvi igrani film “Apsolutnih sto” (2001) je prikazan   u   Torontu,   San   Sebastijanu,   Pusanu,   Roterdamu   i   osvojio   je   veliki   broj medjunarodnih i domaćih nagrada.

2007. Golubovićev drugi dugometražni igrani film “Klopka” je imao svjetsku premijeru na Berlinalu (sekcija Forum), a prikazan je i na festivalima u Torontu I Karlovim Varima.

Film   je   osvojio   je   22   međunarodne   nagrade   na   preko   50   festivala   na   kojima   je učestvovao, a imao je i uspješnu bioskopsku distribuciju širom svijeta.

»Klopka« je 2008. bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film.

Film »Krugovi« je prikazan 2013. na Sandensu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu (Forum), gdje je dobio nagradu Ekumenskog žirija. Krugovi su učestvovali na preko 80 festivala i osvojili su 32 međunarodne nagrade.

Njegov novi film “Otac“ (2020) je prikazan na Berlinalu u program Panoramu i osvojio je Nagradu publike i nagradu Ekumenoskog žirija. Profesor je filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.